Ekstraordinær 2.divisjonssesong sparkes i gang

20.april går avsparket i 2024-sesongen i 2.divisjon for kvinner. Den blir spesiell, da 2.divisjon skal bestå av hele 30 lag. Turneringen vil som tidligere sendes på MyGame, og vi har tatt en nærmere titt på de tre avdelingene.
Skrevet av Even Funderud
16. april 2024

Seriestrukturen i 1.- og 2.divisjon for kvinner skal legges om, og fra og med 2025 skal antall lag i 2.divisjon reduseres fra 28 til 24 lag. Omleggingen av seriestrukturen fører til at vi nå går inn i en ekstraordinær sesong.
Slik spilles 2024-sesongen:

  • 30 lag fordelt i tre avdelinger
  • Vanlig dobbel serie med totalt 18 kamper
  • Avdelingsvinnerne rykker opp til 1.divisjon
  • 2.plassene i de tre avdelingene spiller kvalifisering om retten til å møte nr. 9 i 1.divisjon til kvalifisering hjemme/borte
  • 9.- og 10.plassen i hver avdeling rykker ned til 3.divisjon

Avdeling 1

Foto: Skjermdump fra fotball.no

Avdeling 1 er avdelingen som i stor grad inneholder lag fra sør- og vestlandet. Verdt å merke seg er det nedrykkede laget Klepp som lå sist i både grunnspillet og sluttspillet i 1.divisjon i 2023.

Til tross for at poengfangsten var tynn, har de en tropp bestående av spillere med erfaring fra et høyere nivå, og blir trolig et lag å regne med i den kommende sesongen.

Bryne er det laget i avdelingen som gjorde det best i fjorårets 2.divisjon, med sin 4.plass i avdeling 1. Med mindre avdelinger skal også enda høyere plasseringer være oppnåelig for jærbuene i 2024.

Avdeling 1 har og gjort plass til to nyopprykkede lag. Fana var blant de seks lagene som rykket opp fra 3.divisjon, og det samme var den gamle storheten på herresiden IK Start. I 2021 vedtok Kristiansands stolthet å starte en kvinnesatsing, og foran 2023-sesongen overtok IK Start Kvinner plassen til Gimletroll i 3.divisjon. Sørlendingene rykket opp på første forsøk med 18 seire på 20 kamper, og skal nå og forsøke å bite fra seg på nivået over.

Avdeling 2

Foto: Skjermdump fra fotball.no

Avdeling 2 strekker seg fra Sogndal i vest til Bjørnevatn i Sør-Varanger i nordøst.
Grei fra Groruddalen i Oslo er et av 2.divisjons nye tilskudd. Grei var nærmere å berge plassen på nest øverste nivå enn sine nedrykkskolleger i Klepp, men også de må nå belage seg på en tur ned til nivå tre.

I kampen om opprykket må Grei forvente seg hard motstand fra Hamkam. Hamarlaget leverte en enorm poengfangst i fjorårets 2.divisjon avdeling 2.

Dessverre for de grønnkledde var det lite å gjøre med godstoget Odd Kvinner, som til slutt kapret opprykket fire poeng foran Hamkam. Alt tyder på at det ambisjonsrike laget fra Hamar kommer til å kjempe i toppen også i år.

En gammel kjenning som overraskende nok kommer til å spille 2.divisjon også i år er Sarpsborg 08.
Som en følge av Avaldnses sitt tvangsnedrykk fra Toppserien ble Avaldsnes 2 flyttet ned til 3.divisjon, da lag i 1.divisjon ikke kan ha andrelag i 2.divisjon. Dette førte til at Sarpsborg 08 fikk tilbud om fornyet plass i 2.divisjon, selv om de havnet på nedrykksplass i fjorårets sesong. Ålesundslaget Herd ble tilbudt plassen først, men valgte å takke nei til muligheten. Derfor er det særpingene som nok en gang skal få prøve seg på norsk fotballs tredje øverste nivå for kvinner.

Også nye for divisjonen er utviklingslaget til den Oslobaserte Toppserieklubben Røa Idrettslag, Røa 2, som kommer fra 3.divisjon. Avdeling 2 sitt eneste nyopprykkede lag.

Avdeling 3

Foto: Skjermdump fra fotball.no

Avdeling 3 er avdelingen preget av lag fra midt- og Nord-Norge, med syv av ti lag fra Molde og oppover.
Og det er nettopp Molde som utpeker seg som et lag å se opp for i denne avdelingen. Moldenserne kjempet lenge mot Viking om opprykket fra fjorårets avdeling 1.

Det hardtsatsende Moldelaget måtte til slutt se seg slått av Viking, og ble tvunget til å sette reisen oppover i seriesystemet på hold.

Laget fra Møre og Romsdal har hentet inn dansken Jack Majgaard Jensen som ny hovedtrener, og med den erfarne treneren ved roret kommer de blåkledde til å kjempe hardt for å ta det neste steget i årets sesong.

I kampen om opprykk er det mye mulig at KFUM vil melde seg på. Laget fra Ekeberg kom på 3.plass i avdeling 2 2023, riktignok et godt stykke bak opprykksduellen i mellom Odd og Hamkam. «Kåffa», som de gjerne kalles, har hentet inn forsterkninger i vinter og kommer trolig til å markere seg.

Begge 2023-sesongens 3.plassineehavere befinner seg i 2024 i avdeling 3. Trondheimslaget Tiller endte på 3.plass i avdeling 1 også de et stykke bak de to lagene i opprykksduellen. Tiller har i flere år vært i toppen av 2.divisjon, og har samtidig blitt norgesmestere i futsal de siste to årene.

Avdeling 3 inneholder hele tre nyopprykkede lag, i Krokelvdalen, Steinkjer og Lillestrøm Sportsklubb. Sistnevnte som ikke må forveksles med LSK Kvinner 2, som og spiller i avdelingen.

Se 2.divisjon kvinner her