Ukens kamper: Obos Nasjonal G19-serien sparkes i gang

Denne helgen starter årets utgave av Obos Nasjonal G19-serien i gang, og nå kan du endelig se fremtidens stjerner i aksjon på MyGame. Flere av landets mest ambisiøse fotballtalenter skal ut og måle krefter igjennom året, og allerede denne helgen har vi to godbiter på menyen.
Skrevet av Even Funderud
26. januar 2024
Kategori: Ukens kamp

Turneringen

  • OBOS Nasjonal G19-serien er det øverste nivået for seriespill i aldersbestemt fotball i Norge.
  • Turnering spilles i et såkalt Champions League format.
  • 16 lag er delt opp i 4 avdelinger av 4 lag.
  • Lagene møtes to ganger innad i gruppene, og de to lagene som da har sanket flest poeng i hver gruppe går videre til A-sluttspillet. De to gjenværende lagene i hver gruppe går til et B-sluttspill.
  • Kvartfinalene og semifinalene i sluttspillet spilles som dobbeltoppgjør, hvor begge lag får en hjemmekamp.
  • Den samlede stillingen etter dobbeltoppgjøret avgjør hvem som går videre i sluttspillet.
  • Turneringen avsluttes med en finalekamp på nøytral grunn.

 Fotballstormakt starter ballet

Lørdag 15:30, Color Line Stadion

Color Line Stadion får æren av å være vertskap for den første MyGamesendingen i Obos Nasjonal G19-serien.

Hjemmelaget Aalesund vant sin avdeling i fjorårets utgave, men røk allerede i kvartfinalen etter å ha blitt overkjørt av Strømsgodset med 1-8 som samlet resultat etter to kamper.

Etter at mange av lagets spillere forrige sesong nå har blitt flyttet opp i A-stallen, er det nå et helt nytt lag som i år skal ut og bryne seg på nasjonalt nivå. Sunnmøringenes trener Tor Hogne Aarøy er spent på hva som venter dem denne helgen.

– Vi forventer at det blir en tøff kamp, men så tidlig i sesongen er det vanskelig å vite hva man møter. Vi ønsker i hvert fall å gjøre det best mulig.

Årets første hinder for tangotrøyene er nemlig ingen ringere enn den historiske fotballstormakten fra Trondheim.

– Alltid vanskelig med første kamp

Med en fotballtradisjon som mangler sidestykke i norsk målestokk, og et akademi som har produsert spillere av høy kvalitet i en årrekke er det naturligvis alltid knyttet forventinger til et Rosenborglag.

Likevel var fjorårets sesong variabel for de unge lovende fra Trondheim. Fem tap på seks kamper i gruppespillet er ikke noe en klubb som Rosenborg kan vedkjenne seg.

I Norgesmesterskapet for G19 svingte det derimot mer for trønderne. En rekke imponerende prestasjoner ledet Troillongan helt til finalen, hvor de til slutt møtte sine overmenn i Strømsgodset.

Årets tropp er i stor grad fylt med de samme spillerne som i fjor, noe trener Roger Naustan peker på som en sjeldenhet. Også han er spent på sesongstarten.

– Det er alltid vanskelig med første kamp.

Aalesund og Rosenborg er i en tøff gruppe med Molde og Sogndal, som vant henholdsvis A- og B-sluttspillet i fjorårets utgave av turneringen. En god start på gruppespillet er avgjørende for å kunne henge med i kampen om avansement til det mest prestisjefylte sluttspillet.

Lørdag 15:30 skal viktige poeng deles ut på Sunnmøre.

Se kampen her

Søringer i nord

Søndag 16:00, Norlandshallen

De gulkledde fra nord har i de siste årene har etablert seg som en av de absolutte toppklubbene i Norden, men G19-lagets prestasjoner har ikke stått i stil.

Fasit etter fjorårets gruppespill i OBOS Nasjonal G19 viste fattige et poeng på seks kamper, og laget røk hodestups ut ved første mulighet i B-sluttspillet. Cupinnsatsen var heller ingenting å skrive hjem om, da det ble en tidlig exit mot Rana FK i Norgesmesterskapet.

Brorparten av spillerne fra fjoråret er klare for en ny sesong på det øverste nivået av G19-fotball, og Bodøværingenes trener Kasper Kececi ser frem til å ta fatt på sesongen.

– Vi gleder oss til å spille en tellende kamp igjen. Jeg er spent på hvor vi står, og jeg håper å se at vi får til noen av de prinsippene vi prøver på.

– Vi skal vinne alle kamper

Vålerengas akademi og juniorlag har lenge hatt rykte på seg for å være i norgestoppen. Likevel ble det B-sluttspill og tap i semifinalen på de kongeblå forrige sesong. Heller ikke i norgesmesterskapet ble det noen opptur for hovedstadslaget, da Sandes Ulf ble for tøffe i 3.runde.

Omtrent halve troppen fra fjoråret skal være med G19-laget også denne sesongen, mens den andre halvparten er ferske på dette nivået. Rekruttlagets trener Bryant Lazaro er klar på hva som er ambisjonen for sesongen.

Vinner: Vålerengatrener Bryant Lazaro ønsker å vinne alle kamper. Foto: Privat

– Det er å vinne hver kamp. Vår fremste oppgave er å gjøre disse spillerne klare for A-laget på sikt, og maksimere deres potensiale. Det gjør i gjennom å gå inn hver kamp med en intensjon om å vinne, uavhengig av turneringen.

Samtidig har Lazaro stor respekt for helgens motstander, og er spent på turen til Nordland.

– Det er ingen lett motstander som venter oss på søndag, og det er jeg sikker på at Bodø/Glimt tenker og. Vi har begge bare hatt noen få uker med trening, så det er spennende at første kamp kommer så tidlig. Vi går i hvert fall ut med et ønske om å styre kampen.

Hvorvidt de kongeblå lykkes med det eller ei, får vi svaret på i Norlandshallen søndag 16:00.

Se kampen her

Gruppene i Obos Nasjonal G19-serien

Gruppe A: Brann, Haugesund, Start, Viking

Gruppe B: Hamkam, Lillestrøm, Odd, Strømsgodset

Gruppe C: Aalesund, Molde, Rosenborg, Sogndal

Gruppe D: Bodø/Glimt, Stabæk, Tromsø, Vålerenga

Se alle kommende fotballkamper på MyGame her